Ugletur med natur- og miljøgruppa på KUSK 02.10.2019


Det har blitt en årlig tradisjon med ugletur for elever med valgfaget natur, miljø og friluftsliv på Kongsvinger ungdomsskole. Dette er noe jeg har videreført fra den gamle Holt ungdomsskole og inn i den nye ungdomsskolen, sammen med lærerkollega Fredrik Lindberg. Vi startet i 2013, så dette var ugletur på det sjuende året. På disse årene har vi fanget i nærheten av 60 ugler, og vi har hatt flere kontroller av egne og andres ugler. En av våre har også blitt kontrollert lenger nord i Hedmark, nord i Åsta kommune. Nytt for dette året er at skolen nå har kjøpt inn en del eget utstyr til turer vi har i forbindelse med ringmerking og jakt.

Forventningene til årets tur var betydelig nedjustert da det omtrent ikke finnes ugler i skogene på Østlandet. Kollaps i smågnagerbestanden har ført til svært få hekkinger og tæret hardt på uglebestanden over store områder. Men vi valgte uansett å gjøre et forsøk da dette er en del av elevenes forskningsarbeid. Da må vi også ut å undersøke selv om det kan medføre at vi ikke finner noen ugler.

Vi prøvde først med lokking på spurveugle. Disse er ikke lette å lure. Det kom en og satt seg i en grantoppen rett i nærheten. Da det ble nesten mørkt gikk den utrolig nok i nettet, rett mot høyttaleren.

Senere på kvelden, etter noen tomme nettrunder, klarte vi også å fange en perleugle. Denne var ringmerket sammen med elever ved Holt ungdomsskole i 2017. Noen av 10.-klassingene som var med var også med i 2017 som 8.-klassinger da denne ble fanget inn for første gang. Det var stas med gjensynet. Fuglen ble den gang bestemt til 3K.

To ugler er et lavt tall i forhold til tidligere år, men resultatet var vi like vel godt fornøyd med.

Ringmerket: Spurveugle 1 (1K)
Kontroll: Perleugle 1 (5K)